Equip ICE STEAM, el motor del canvi

 Descarregar Pdf

Coordinació

Nom: Esther Pintó Pagès
Departament d'ensenyament - Especialitat tecnologia i coordinadora del seminari CTM (Ciència, tecnologia i matemàtica).
Ins Torre Vicens de Lleida.
Correu electrònic: epinto@xtec.cat
Web: https://www.steam-ice.udl.cat/ca/

Descripció

"El projecte de l’Equip ICE STEAM, el motor del canvi tindrà dues línies de treball, definides ambdues des d’un enfocament didàctic i dins del marc del Projecte d’Innovació Educativa STEM. Una d’elles tractarà de definir aquelles activitats de dinamització i actualització cientificotecnològica que permetran millorar la tasca docent des d’un enfocament competencial i transversal. I l’altra línia de treball estarà basada en l’enfocament i aplicació de la metodologia de treball per projectes, concretament amb la metodologia ABP (Aprenentatge Basat en Problemes i/o Projectes). Aquesta línia metodològica, després de la formació necessària, s’implementarà en un Projecte Global i transversal".

Els nivells educatius on es vol incidir és a l’Educació Secundària i, més concretament, a l’ESO dins l’àmbit Cientificotecnològic.

La manera d’incidir a les nostres aules és de forma directa, aplicant tot allò que aprenguem a les nostres classes del dia a dia amb la finalitat de despertar la curiositat i l’interès científic dels nostres alumnes. En definitiva, l’objectiu serà fer transferència i innovació a les nostres aules de Secundària.

L'experiència obtinguda a partir del treball i formació d'aquest equip ICE tindrà una difusió concreta a partir dels Canals digitals de la UdL (Web i Repositori digital) i d’altres mitjans de comunicació.

Activitats

 

ACTIVITATS REALITZADES

2022-23
15 de juny Relleu 7

Marshmallow Challenge

Fitxa i producte final  el dia 22 de juny

 18 de maig Relleu 6 

Com creem una pila amb materials casolans?

Fitxa i producte final

20 d'abril Relleu 5

Com viatjar sense l'última tecnologia?

Fitxa i producte final

23 de març Relleu 4

La pluja àcida

Fitxa i producte final

16 de febrer Relleu 3

TOYDO: Tothom hi juga!

Fitxa i producte final

19 de gener Relleu 2

The little twister.

Fitxa i producte final

1 de desembre Relleu 1

Texans que vesteixen cigonyes.

Fitxa i producte final

29 de novembre Relleus STEAM-2022/23

Ja tornem a iniciar els Relleus STEAM. Aquesta és la quarta edició d'aquesta activitat que desenvolupem en xarxa des de diferents centres de les comarques de Lleida.

Més informació

2022
24 de gener Relleus STEAM-2021/22

 Cada mes, a la pàgina web de l’ICE-UdL, podreu trobar un Relleu STEAM dissenyat per un centre diferent. Primer, podreu consultar el repte a les xarxes i, en breu, una de les solucions d’aquest a la web. Un cop resolt, un nou centre realitza un segon relleu en funció del primer. I així seguirà la cursa de Relleus STEAM...

Més informació

2021
 
15 de març Relleu STEAM 5
Continuem amb la cursa de relleus. Som-hi amb el relleu número 5.
  • Títol. "Cel·les Solars Sensibilitzades per Colorants, un camí cap a l'energia neta i assequible del futur?
  • Autors: Laia Roset, del Camp d'Aprenentatge de la Vall de Boí.
15 febrer Relleu STEAM 3
Continuem amb la cursa de relleus. Som-hi amb el relleu número 3.
  • Títol. "Per què parlem dels ODS? Ho investiguem i t'ho expliquem!"
  • Autora: Marta Artells, de l'Institut Josep Lladonosa.
11 de febrer Aprofundim en recursos STEAM  Aquest conjunt de sessions s'afegeixen a les activitats de formació del professorat per aprofundir en el coneixement de les disciplines que conformen el que coneixem per STEAM i com es pot inserir en l'enfocament didàctic dels projectes que desenvolupa l'alumnat i el professorat en els centres. 
2020
12 novembre Les STEAM en moviment L'astronomia a l'aula, les tecnologies cap als ODS i les metodologies de la indagació cap al coneixement
 21 maig I Jornada d'Intercanvi d'Experiències STEAM per al professorat L'Equip ICE STEAM de la UdL i els Serveis Educatius de Lleida aprofitaran el coneixement STEAM en aquests moments de formació virtaul organitzant aquesta Jornada per videoconferència d'intercanvi d'experiències i dubtes a Primària, ESO, Batxillerat i FP. 
 7 maig Xerrada d'Astronomia: Expansió de l'Univers A càrrec del professor Francesc Xavier Benlliure, de l'IES Maria Rubies, parla de l'univers, la seva recerca i tots els seus misteris. Pots recuperar el vídeo de la xerrada aquí.
 30 abril Sessió Virtual: Professions STEAM del segle XXI En aquesta sessió, la professora Núria Salan, parla sobre les professions del futur relacionades amb les Matemàtiques, les Ciències i la Tecnologia. Podeu recuperar-la aquí.
 Abril - juny Relleus STEAM Lleida Proposta setmanal de l'Equip STEAM en el marc del confinament pel COVID-19 i les iniciatives #JoEmQuedoACasa. Es tracta d'una activitat STEAM amb els alumnes d'un centre i, a la setmana següent, es passa el relleu a un altre centre, amb l'objectiu de cercar una xarxa d'implicació que pot ser suggeridora i inspiradora.
 2 de març Taller Exposició Humanae L'equip STEAM va visitar l'Institut Torre Vicens en la tercera formació en Actualització didàctica en recursos. En aquesta formació es treballen materials presentats per Les biblioteques de la UdL i en aquesta tercera formació es va realitzar un taller per treballar la A (#Art) de STEAM, mitjançant l'exposició Humanae, d'Angelica Dass.
27 de gener Jornada de formació al Parc Científic de Lleida Una quarantena de professors/es i una representació d'estudiants van assistir a una sessió formativa a les oficines centrals del Parc Científic. En la jornada, enmarcada en la formació "Actualització didàctica en recursos STEAM", també van veure l'exposició Ciència en Femení, els Laboratoris TIC i les presentacions dels projectes Technovation i WomenTechMakers de Google. 
2019

   5 de desembre

Jornada d'Innovació i Recerca Jornada de formació oberta a tot el professorat de Secundària interessat en l'acompanyament a l'elaboració dels treballs de recerca del Batxillerat.

   22 de maig
   5 de juny

Aplicació de tecnologies favorables a l'aula: impressió en 3D Taller portat juntament amb l'Equip ICE de tecnologia, programació i robòtica, a l'Institut TorreVicens. Consisteix en una formació i elaboració d'un projecte amb impressora 3D amb Tinkercad. Va dirigida als professors STEAM del centre. 
9 de maig Sortida a ICG de Torrefarrera El passat dijous 9 de maig l'Equip ICE de Tecnologia, programació i robòtica i l'Equip ICE STEAM: el motor del canvi van fer una sortida a ICG de Torrefarrera, un grup multinacional català que fabrica solucions informàtiques per a petites, mitjanes i grans empreses dels sectors d'hostaleria, hotel i retail, des del Software Punt de Venda fins a la gestió centralitzada de cadenes i franquícies.
2, 9, 23 i 30 d'abril Formació d'Iniciació a App Inventor per crear i dissenyar la pròpia app Formació dirigida a professorat de Secundària i Formació Professional per iniciar-los en el món de les aplicacions mòbils.
2018
22 de febrer Dona, ciència i tecnologia: una carrera de fons La Dra. Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia (filial de l'ICE), doctora en ciència de materials i enginyeria metal·lúrgica per la Universitat Politècnica de Catalunya i professora de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT).
8 de març Xerrada i taller de Nanotecnologia La Dra. Fina Guitart del CESIRE del Departament d’Ensenyament ens ve a parlar aquest dijous el projecte NanoEduca que vol introduir l’alumnat i el professorat d’ensenyament secundari en els conceptes bàsics de la nanotecnologia, fomentar l’interès i crear vocacions dels alumnes per les disciplines cientifico-tècniques, i crear una xarxa d’intercanvi de coneixement i col·laboració permanent entre professional investigador i docents en actiu.
5 d'abril Assessorament Kike Herrero en el marc del Projecte Globus Sonda. Aquesta es pagarà des del CRP Projecte conjunt d'un grup de treball de Ciències, Tecnologia i Matemàtiques i l'Equip ICE de Ciències, que té com a finalitat la creació i enlairament d'un globus-sonda, que anirà equipat amb diferents sesnsors. Les dades proporcionades pels sensors seran treballades pel profesorat participant. La finalitat és adquirir els coneixements suficients perquè en un centre educatiu es pugui fer una experiància semblant amb autonomia i poder portar aquest model a l'aula.
19 d'abril V Jornada CTM-STEM El dijous 19 d'abril es va realitzar la V Jornada CTM-STEM (Ciència, tecnologia i matemàtiques) que  va començar a les 9 del matí i es va allargar fins a les 9 de la nit. La Jornada va tenir lloc al Campus ETSEA de la UdL i a La Mitjana, durant el matí i a la tarda, a l'INS Torre Vicens. Alumnes de diversos centres de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat van realitzar activitats científiques, entre les quals destaca l'enlairament d'un Globus Sonda amb l’assessorament de l'astrofísic Kike Herrero.

 

2017
22 de febrer Conferències CTM El Cicle de conferències La pregunta és la clau, que s’emmarca en la necessitat de reflexionar vers una nova didàctica de les ciències i la tecnologia, ha arribat al seu final. Des de l’11 de gener fins el 22 de febrer, Albert Borràs, Pere Compte, Jordi DomènechDigna Couso i Lluïsa Cabeza han estat els encarregats de difondre els seus coneixements i aprenentatges en el camp de la ciència i la investigació en unes trobades molt profitoses.
22 de març Visita a l'observatori de Pujalt Durant tot aquest trimestre que s’acaba, s’han realitzat un bon nombre d’activitats optatives adreçades a la formació del professorat de Primària i Secundària de l’àmbit de les Ciències, la Tecnologia i les Matemàtiques (CTM).
   Darrera modificació: