XVIII Jornada LleiMat: Camins matemàtics.

Captura de pantalla 2021-02-16 193803
Informació de l'esdeveniment
Inici:

Descripció i programa de la jornada

 

Com cada curs, l'Equip ICE Lleimat de matemàtiques organitza una jornada adreçada a tot el professorat interessat en l'ensenyament i aplicació de les matemàtiques, tant en els nivells obligatoris com postobligatoris de l'ensenyament.

La intenció de la jornada és reflexionar tots junts i aprendre noves metodologies i enfocaments per a treballar les matemàtiques amb els/les nostres alumnes.

 

9.00h- 10.15h

"Lo que aprendimos aprendemos por el camino”

A càrrec de Joseángel Murcia, professor de la Facultat d’Educació de la Universidad Complutense de Madrid, responsable del Bloc Tocamates

Resum:
El camino por el que la humanidad llegó a contar y representar cantidades y el que hemos recorrido cada uno de nosotros en nuestra infancia -y recorren ahora nuestros alumnos- no discurren en paralelo, al contrario, tienen muchas semejanzas.

Ressenya biogràfica:
És llicenciat en Matemàtiques per la Universidad de Murcia, professor associat en la Facultad de Educación de la Universidad Complutense de Madrid i formador de mestres i assessor del mètode Smartick.
El naixement de les seves filles li va fer preguntar-se com aprenent els nens i nenes i per què allò que inicialment és un joc vivència i passió per altres acaba generant rebuig. Amb aquesta inquietud va néixer el bloc Tocamates, on dóna resposta a preguntes en el consultor Aló, Tocamates i proposa recursos per famílies i docents. A més a més, és col·laboradora en Verne de El País o la Cadena SER i té una secció en el programa despertador infantil Diverclub a RadioSol.com. Podreu trobar-lo a les xarxes amb el seu perfil @tocamates

10.15h- 10.45h

“Viatgem amb les Matemàtiques”

A càrrec de Mònica Boladeres

Resum:  
Rubikids neix  al 2017 a través d'un projecte de voluntariat a l'hospital Sant Joan de Déu. En veure la resposta positiva, la iniciativa va anar creixent tot viatjant amb una col·lecció de Rubiks per diferents indrets del món, des dels camps de refugiats de Grècia, a escoles rurals de la selva amazònica de Colòmbia, passant a comunitats indígenes del Perú i tornant a Catalunya. En tots aquests indrets descobrint com el clàssic joc de Rubik pot servir per aprendre el contingut curricular de matemàtiques de manera lúdica. A més, és una eina que desperta curiositat als infants, els fa guanyar paciència i memòria, desenvolupa la seva superació, tot treballant de manera competencial les matemàtiques i divertint-se!

Ressenya biogràfica:
Vaig néixer en La Ràpita, un petit poble de Lleida, a Catalunya. Sóc enginyera química (URV), a més vaig fer el Màster de professorat de secundària (URL), la qual cosa em permet combinar les meves habilitats per les ciències i la meva passió per la docència. Amb l'experiència de tutora de secundària i professora de matemàtiques m'he adonat com m'agrada el món de l'educació, del meu inconformisme i les meves ganes de superar-me al 2017 va crear Rubikids.

 

 

11.00h- 11.30h

“Passeig matemàtic amb Geocaching i Quizizz; més enllà del Kahoot”

A càrrec de Misericòrdia Nomen (Institut Salvador Vilaseca, Reus) i Virgínia Carmona (Institut Joan Amigó i Callau, L’Espluga de Francolí)

Resum:
El Geocaching, és un joc de cerca de tresors al món real amb l'ajuda de dispositius GPS. Els participants han d'anar a unes coordenades específiques i, un cop al lloc, intentar trobar el geoamagatall (cache) amagat per altres jugadors.
Cal resoldre un seguit de qüestions des de casa o bé desplaçant-te al lloc en qüestió.
El Geocaching permet preparar un passeig matemàtic per la ciutat i descobrir les matemàtiques que hi ha amagades. Cal observar la geometria urbana, prendre mesures i trobar relacions.  
Us mostrarem el Geocaching matemàtic que vam preparar amb motiu del C2EM per la ciutat de Reus per tal de fer de guia per a possibles visitants, conèixer el centre de la ciutat i observar amb ulls matemàtics els carrers, les places i els edificis.
Tot i que havíem preparat el passeig i l’amagatall final per tal que els assistents al Congrés el realitzessin un dels dies del congrés, el vam adaptar a la situació actual i vam preparar un concurs en format Quizizz que es va fer en la sessió de clausura del Congrés.
A més, el total del passeig està penjat a la web de geocaching.com de forma que qualsevol persona el pot resoldre des de casa.
En definitiva, el que us volem mostrar són diferents tipus d’activitats que es poden fer per treballar les matemàtiques en entorns reals fora de les aules.

Ressenyes biogràfiques:
Misericòrdia Nomen Nomen
mail: mnomen@xtec.cat
Institut Salvador Vilaseca de Reus

Professora de matemàtiques a l’Institut Salvador Vilaseca de Reus.
He participat com a formadora  i en l’elaboració de materials didàctics  de matemàtiques utilitzant les tecnologies, especialment calculadores gràfiques, la calculadora Wiris i el Geogebra. També he participat en l’organització dels concursos de fotografia matemàtica de la APMCM. El curs passat vaig assistir a Pamplona a un seminari sobre matemàtiques al carrer organitzat per la FESPM.

Virginia Carmona Arranz
mail: vcarmona@xtec.cat
Institut Joan Amigó i Callau
L'Espluga de Francolí

Professora de matemàtiques des de l'any 2008, i he fet de formadora en diversos cursos, com per exemple "Posem la Ciència en Acció", l'any 2014, o "Didàctica de les Matemàtiques des d'una perspectiva STEM", el 2018. També he participat com ponent a diverses jornades pedagògiques, i com a assistent al seminario "Jornadas sobre rutas matemáticas con Math City Map", organitzades per la FESPM el 2019 a Alcalá de Henares.

 

 

11.30h- 12.00h

“La geometria dels edificis singulars de Lleida”

A càrrec de Joan Sangrà (Col·legi Sagrada Família, Lleida)

Resum:
Es presentaran quatre activitats que porta a terme a l’escola amb alumnat de 5è i 6è de primària, i que poden ser adaptables a altres nivells. Són activitats per fer dins i fora de l’aula, motivadores i amb un aprenentatge important de les matemàtiques.

 

 

12.00h- 12.45h

“Matemàtiques amb un qued i un salèncio” (Camins matemàtics per Lleida)

A càrrec de Ferran Montardit (Col·legi Mirasan, Lleida) i Xavier Solé (Institut Joan Oró, Lleida)

Resum
Es proposen una sèrie d’activitats per demostrar i descobrir relacions matemàtiques que no s’esperen del nostre entorn més proper; Lleida. No és un passeig matemàtic en el sentit literal ja que algunes activitats es poden fer al carrer, d’altres a l’aula i fins i tot des de casa -d’aquí això del qued i el salèncio-. A més a més, pensem que aquestes activitats ajuden a establir connexions entre les matemàtiques i elements de la vida quotidiana.

Ressenyes biogràfiques

Sóc el Ferran Montardit, nascut a Lleida el 1975 tal com diu la cançó entre pagesos i carrinclons. Llicenciat en Matemàtiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, després de treballar en vàries escoles de l'àrea metropolitana, porto 21 cursos de professor de mates al col·legi Mirasan de Lleida. Sóc soci de la SCM i de Lleimat, amic del MMACA, he col·laborat en el Photomath de la UdL i des de l'any 2016 m'encarrego de la part de matemàtiques dins de la secció de ciència i tecnologia del suplement Lectura del diari Segre. Col·leccionista musical d'afició, m'agrada estar implicat en la vida social lleidatana i apart de treballar i divulgar les matemàtiques formo part de l'organització de l'Aplec del Caragol i vaig fundar l'Associació d'Amics del Lleida. He publicat 3 llibres sobre la parla de Ponent i he col·laborat en altres sobre diferents temàtiques relacionades amb la nostra ciutat, també he col·laborat en mitjans escrits i tertúlies radiofòniques. Ja veieu, tot al voltant de Lleida i les matemàtiques!

Sóc el Xavi Solé, nascut a Lleida el 1982. Sóc enginyer de forest i vaig fer el doctorat amb una tesi que usava les matemàtiques per modelitzar com els canvis en l’estructura del paisatge agrícola afecta la diversitat de “males herbes” que desencadenen efectes sobre altres organismes.  Fa 6 cursos que faig de profe, en l’àmbit científic i matemàtic. Vaig estar també un any de professor associat a l’Escola Politècnica de Lleida com a profe de física. Actualment però porto varis anys dedicat exclusivament a les matemàtiques i m’ha picat tant el cuquet que m’he posat a estudiar el Grau de matemàtiques per la UNED.

 

 

13.00h- 14.15h

“Les Matemàtiques a la màgia i viceversa”

A càrrec de Sergio Belmonte (Ambaixador #STEAM al CESIRE, vicepresident del Museu de les Matemàtiques de Catalunya i membre del grup Cúbic)

Resum :
"A qui no li agrada la màgia? Qui no s'ha preguntat alguna vegada....i això com es fa?. De fet, aquesta és la mateixa pregunta que es fan els matemàtics davant d'un problema. Veurem la connexió entre aquestes dues disciplines aparentment  tan distants i veurem com es pot aplicar la matemàtica per a crear veritables efectes màgics. La màgia es converteix així en una aplicació lúdica de les matemàtiques i en una altra manera creativa de gaudir amb elles."

Ressenya biogràfica:
El meu nom complet és Sergio Belmonte Palmero i vaig néixer el 1977. Sóc Llicenciat en Matemàtiques per la Universitat de Múrcia amb una especialització en Investigació numèrica i Estadística. Vaig treballar dos anys en una empresa d'estadística i estudis de mercat, però porto més de 15 anys com a professor de Matemàtiques a l'Institut de Secundària Alt Penedès de Vilafranca del Penedès (Barcelona). Actualment estic amb una comissió de serveis al CESIRE com ambaixador del programa #STEAMcat. Sóc vicepresident del MMACA (Museu de Matemàtiques de Catalunya), estic col·laborant amb diverses associacions de matemàtiques (FEEMCAT, SCM, ABEAM) i pertanyo al "Grup Cúbic", un grup de didàctica de les matemàtiques que depèn de la Universitat de Barcelona. També col·laboro amb el Global Math Project a nivel internacional. Realitzo cursos de formació per al professorat i per a l'alumnat, així com conferències i xerrades divulgatives per al públic en general. Sóc molt aficionat a la màgia, i en particular a la cartomàgia (màgia amb cartes) i referent a això, he publicat articles en revistes com ara "El rincón del mago" així com “Noubiaix” o "SUMA". A més em dedico a investigar la relació entre màgia i matemàtiques publicant articles d'investigació al web www.magiaymatematicas.com.

 

 

 

Dades d'agenda:

 

Dia:        6 de març de 2021

Horari:   De 9 a 14 h

Espai virtual:  https://eu.bbcollab.com/guest/c0470c85c7b2481ea55ccbbe48c62b4b

Inscripció:   http://bit.do/fNKHu

 

Consulteu el CARTELL

Agenda