VI Jornada de Llengua i Literatura Catalanes per a Batxillerat i 4t d'ESO

Informació de l'esdeveniment
Inici:
 | 
Finalització:
 | 

L'Equip ICE Llengua Catalana i Literatura proposa la sisena edició d'aquesta jornada dirigida a l'alumnat de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat.

Programa de la jornada:

 

9:15h - Acollida i Obertura de la Jornada

   Sra. M. Isabel Santaulària

Degana de la Facultat de Lletres

 

9:25h – Activitat inaugural

   “Paraula de filòleg”

     Xerrada a càrrec d’Emili Bayo, escriptor

 

10:20h – Fotografia de família

10:30h Pausa

11:00h – Primer taller lingüístic o literari per a l’alumnat

12:10h – Segon taller lingüístic o literari per a l’alumnat

13:10h – Fi de la Jornada

 

Tallers

 

1- Conflicte, drama i... acció!, per Pere Anglas (actor i dramaturg) – Aula 3.31 (Sala de Juntes del 3r pis)

Contingut: El conflicte és l’ingredient principal en l’argument d’una obra de teatre o un guió de cinema. ¿Ens podem imaginar l’amor de Romeu i Julieta sense l’oposició de les seves famílies? ¿I Harry Potter sense el malvat lord Voldemort? ¡Impossible! Sense conflicte no hi ha drama. I sense drama, una representació teatral o una pel·lícula serien molt avorrides. En veurem exemples d’autors teatrals o guionistes i posarem a prova la nostra creativitat mirant d’escriure un diàleg teatral..

2- L’occità: la llengua de l’amor... i de la tortura?, per Mar Font (filòloga) – Aula 0.10A

Contingut: Una cançó infantil catalana pot tenir un origen macabre? I estranger? Quina és la llengua estranya que hi ha en alguns rètols de Vielha o a l'anunci de Caprabo? És la mateixa que la dels trobadors? Per què hi ha gent que diu Tolosa i no Toulouse? Com demanem una birra en un bar de Marsella? Aquestes són algunes de les preguntes que mirarem de respondre en aquest taller sobre la llengua i la cultura occitanes.

3- Sentir-te la veu, per Jaume Belló (ARTivista) – Sala Víctor Siurana

Contingut: Coneixem poc la nostra veu parlada i, quan l’hem d’utilitzar més enllà de la vida diària, resta amagada per timidesa i vergonya. Però conèixer algunes tècniques per tornar expressiva la nostra veu, en parlar o cantar, ens pot facilitar la comunicació amb altres, les presentacions davant d’algú o fins algun recital a què ens convidin. Es tracta de mirar de sentir-nos a nosaltres mateixos, coneixent una mica més la nostra veu i el que sap fer, i que també ens senti qui ens escolta.

4- Sang i fetge a la UdL, per Pau Juvillà (escriptor) – Aula 3.20

Contingut: Un assassinat, unes gotes de droga, sexe, corrupció i molt rock and roll, el que vindria a ser una mica la novel·la negra. Parlarem, debatrem i disseccionarem aquest gènere literari plegats amb algun que altre exemple que construirem col·lectivament. Això si, no podem garantir que tothom que hi participi en surti sencer. Esteu avisades.

5- Els sentits de la comunicació, per Carmen Cuadrado (filòloga) – Aula 3.32

Contingut: En aquest taller tractarem sobre com ens comuniquem amb els altres. Prenent com a referència alguns textos i diverses situacions comunicatives, ens fixarem tant en les nostres paraules com en els nostres silencis, perquè és tan important allò que diem com la manera en què ho diem, però també és important allò que callem, el que no diem verbalment. En finalitzar el taller descobrirem que tot comunica: els mots, els silencis, els gestos, les mirades... I haurem reflexionat sobre com ens comuniquem i què transmetem més enllà de les paraules.

 Enllaç d'inscripció.

Agenda